Съпредседателят на Продължаваме Промяната Асен Василев и депутатът от ГЕРБ Жечо

...
Съпредседателят на Продължаваме Промяната Асен Василев и депутатът от ГЕРБ Жечо
Коментари Харесай

Скандал в кулоарите: ГЕРБ и ПП в пряк сблъсък за енергетиката

Съпредседателят на " Продължаваме Промяната " Асен Василев и депутатът от ГЕРБ  Жечо Станков  влязоха в директен вербален конфликт  за енергетиката. Всичко това се разигра в коридорите на Народното събрание и пред погледите на кореспонденти и камери, а напрежението прерасна до канонада от обвинявания. Към абсурда се причислиха и депутати от " Възраждане ", които също скочиха против затварянето на централи, обвинявайки Политическа партия.

По-рано в изказване, излъчено във фейсбук водачът на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатите Теменужка Петкова, Делян Добрев и Жечо Станков обявиха, че трябва да бъде импортиран план на решение на Народното събрание , с което да се задължи служебното държавно управление да отвори Плана за възобновяване и резистентност и да предоговори поетия ангажимент за затваряне на електроцентралите в Маришкия басейн . " Докато е бил началник на енергетиката, Асен Василев е нанесъл непоправими вреди.  Изходът е служебният кабинет да отвори отначало Плана ", сподели Борисов.
 Асен Василев и Жечо Станков Българска телеграфна агенция
В коридорите пред медиите Асен Василев отговори на обвиняванията, като съобщи, че има вид, предвид на войната в Украйна, да се работи дружно с Гърция и Румъния да се изисква в допълнение предоговаряне с Европейска комисия. " Маришкият басейн се отнася освен към българската енергийна сигурност, а районната. Трите страни дружно да се опитаме, до момента в който трае войната и не се стабилизира енергетиката на Европа, да има предоговаряне ", добави той.

" В първата си седмица като финансов министър в служебния кабинет дружно с господин Пеканов имахме диалог с Европейската комисия и те споделиха, че е контрактувано затваряне на въглищни мощности 1600 мегавата и 40% понижение на излъчванията до 2026 година Тъй като финансовият министър отговаряше за внасяне на проекта, моят отговор беше, че с мой автограф това няма да се случи. То не се и случи през първия длъжностен кабинет - проектът не беше импортиран в Брюксел. Във втория длъжностен кабинет беше импортиран проект да построим газова централа и да затворим 1400 мегавата въглищни мощности. Това е, което ние заварихме като постоянен кабинет като импортиран проект ", уточни Василев. 

" На среща в Брюксел ние казахме, че по-скоро няма да има проект, в сравнение с да допуснем България да заменя въглищни мощности с газови мощности, които работят с вносно гориво и да се лишаваме от българския източник на сила. След към месец затворени договаряния Европейската комисия премисли тяхното искане за затваряне на въглищните мощности и в последна сметка постигнахме компромисът, който беше вероятен, имайки поради какво държавното управление на Борисов е подписало преди този момент. А компромисът е 40% понижаване на излъчванията без затваряне на въглищните мощности ", добави той и попита какво е подписал Борисов през 2020 година в Брюксел.
 Жечо Станков БГНЕС
В този миг зад тила му се включи и Жечо Станков от ГЕРБ, който го упрекна в неистина и съобщи, че като цяло поетият от него ангажимент означавал " пред дома ти да имаш кола, само че да не можеш да я караш ".

Станков даде на Василев решението
на Народното събрание, с което действително се не разрешава затварянето на въглищните централи, в което написа, че се разпорежда на Министерския съвет да не се затваря в дълготраен проект каквото и да е.

" Вчера си говорихме за обединяване. През цялото време Василев приказва неистини, като твърди, че не са поемани задължения. Всяка година, от предходната година, би трябвало да понижаваме потенциала на въглищните централи ", добави депутатът. 

" През цялата година се твърди, че би трябвало да се понижат въглищните централи, което ще докара до загуби за България на стойност от 6 милиарда чист доход. През 2022 година са пропуснати доходи 1,2 милиарда, 2023 - 1,5 милиарда, 2024 - 2 милиарда, 2025 година - 4 милиарда Тук приказваме за това, че Народното събране би трябвало да излезе обединено с решение да дадем късмет на служебния кабинет да направи промени в това, което вие договорихте, до момента в който бяхте на власт. Румънците споделят, че им анулират датата за затваряне на въглищните централи. 7 милиарда чисти пари за 4 години ще загуби страната поради вас “, съобщи още Станков.

" До края на 2024 година от три въглищни централи ние ще затворим две “, добави той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР